Veel mensen vragen zich af of het werken met een relatietherapeut echt zal helpen om het huwelijk of partnerschap te redden. Wanneer jij en je partner besluiten samen te zijn, is de kans groot dat je van plan bent om tot ver in de toekomst bij elkaar te blijven. Voor veel mensen blijkt de praktijk weerbarstiger dan de romantische illusie ons doet geloven. Het aantal echtparen dat gaat scheiden of is gescheiden, is de laatste tijd exponentieel gestegen. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan zestig procent van de relaties uit elkaar gaat of gaat scheiden. Er is over de hele linie ook een toename van het aantal tweede en derde of zelfs vierde partner.

De duivelse dans

Als je zulke problemen hebt in je relatie, heb je misschien iemand nodig om je te helpen. Je kunt wellicht overwegen of de rol van een professionele therapeut kan helpen om de relatie te helpen herstellen. Een van de belangrijkste redenen waarom veel stellen uit elkaar gaan, is hun onvermogen om conflicten effectief op te lossen. Dit betekent echter niet dat het verkeerd is om conflicten in een relatie te hebben, omdat ze op een bepaald moment toch zullen komen. Niets mis mee. Het evalueren van de gedachten en meningen van je partner betekent niet noodzakelijk dat ze vergelijkbaar moeten zijn met die van jou. De vraag is alleen hoe je je als onderdeel van het conflict verhoudt tot de ander. En wat is het effect van jouw aandeel op de langere termijn? Word je een aanvaller? Of vermijd je juist alles wat maar in de richting gaat van de confrontatie? EFT Relatietherapie helpt jullie om meer zicht te krijgen op de patronen die ontstaan zijn. En hoe je deze verandert. Hoe je in contact kunt blijven door je emoties blijvend te reguleren. In staat zijn om verschillen in een relatie uit te drukken zonder confrontatie vergt inzicht in de patronen, voelen welke onderliggende emoties meedoen in het spel van aanvallen en terugtrekken en oefening. Veel oefening. Het betekent dat je eerlijk moet zijn zonder noodzakelijkerwijs de gevoelens van je partner te kwetsen. Net zo lang totdat je je weer veilig voelt en de kwetsuren uit het verleden daar blijven; in het verleden. EFT relatietherapeuten zijn experts in het werken met stellen die hun focus hebben op meer rust en veiligheid in de relatie, terwijl ze toch openlijk hun gedachten en gevoelens kunnen delen. Ze hebben de taak jullie uit te rusten met toenemend vertrouwen dat jullie uiteindelijk dié vaardigheden hebben om in contact te blijven. Ook als het soms spannend en lastig voelt.

Maak een einde aan de dans van schuld

Om in een gezonde relatie te kunnen slagen, moet je verantwoordelijkheid nemen voor de dingen die zowel negatieve als positieve emoties in je relatie creëren. Wanneer je besluit door te gaan met een cyclus waarbij je de ander en/of de schuld geeft, zul je je mogelijk niet bewust worden wat er werkelijk speelt in de dynamiek van jullie relatie. Je ziet gedrag en daar reageer je op. Maar wat gaat daaronder schuil wat niet gezien of gevoeld wordt? De EFT therapeut zal jullie ondersteunen bij het vinden van taal die onderdeel wordt van meer veiligheid ervaren. In het toenemen van veiligheid wordt het makkelijker meer van jezelf te laten zien zonder dat het onveilig voelt. Neem een ​​beslissende actie om dingen uit te werken Wanneer je er veel aan gelegen is om de relationele band te herstellen – bijvoorbeeld omdat jullie samen ook een gezin vormen – kan relatietherapie een waardevolle bijdrage leveren hieraan. Jullie leren je op een ander niveau (van gedrag naar onderliggende emotie) uit te drukken naar elkaar en jullie daarmee in te zetten voor het onderhouden van een gezonde en emotioneel verbonden relatie. EFT relatietherapie is dé investering in een duurzame, verbonden relatie.