Als je dit artikel leest, heb je hoogstwaarschijnlijk een relatie waar je momenteel je vraagtekens bij hebt. Als je het gevoel hebt dat er op (korte) termijn sprake kan zijn van een breuk of dat je het écht anders wilt, blijf dan vooral doorlezen.


Ik heb dit artikel geschreven om je een groot aantal tips te geven om een relatiebreuk te voorkomen. Problemen lijken vaak onoplosbaar, maar het komt eigenlijk zelden voor dat een relatie echt onherstelbaar beschadigd is. Dus wil je je relatie redden en weer gelukkig zijn met je partner? Lees dan mijn gouden tips hieronder:

Krijg de relatie waarbij jullie je 100% committeren aan elkaar, zonder vervelende spanningen. Juist niet, een echt gecommitteerde relatie geeft vrijheid in verbondenheid.

Benoem wat je dwarszit

Voordat je ook maar iets anders gaat doen, is het belangrijk dat je de spanning of het probleem in de relatie bespreekbaar maakt. Dit kan emotionele lading geven; angst dat je niet gehoord voelt of de ander jouw uitreiken niet ontvangt. Toch is het een essentiële stap. Als er iets speelt, ga het aan! Als je namelijk gaat vermijden ( of daar al een tijd mee bezig bent) heb je garantie op een breuk.

Definieer wat er gaande is

Als je de moed hebt gevonden om het aan te gaan, is het belangrijk dat je samen tot een ‘huistheorie’ komt over wat er gaande is. Bijvoorbeeld: we voelen allebei dat het ontbreekt aan intimiteit. Of: we hebben geen enkel contact meer samen. Als je er samen niet uitkomt, kan het zijn dat overtuigen en verdedigen een steeds grotere rol gaat spelen in de gesprekken. Durf dan de moed te verzamelen om er hulp bij te vragen. Dat haalt jullie uit de negatieve interactie waardoor je op constructieve wijze met elkaar in contact kunt zijn.

Wees open en eerlijk tegen elkaar

De tip gaat over een zeer lastige maar essentiële stap. Om serieus je best te doen om je relatie te redden, is het belangrijk om open en eerlijk te zijn met je partner. Vaak is gebrek aan vertrouwen de reden dat de relatie een dieptepunt bereikt. Eerlijkheid duurt het langst. Dus haal diep adem en spreek je gevoel over de relatie uit.

Reik uit voor hulp

Deze tip is natuurlijk praten voor eigen parochie maar toch ga ik deze, door ervaring geleerd, meegeven. Veel stellen kloppen pas aan voor hulp als het al één minuut voor 12 is. Ook dan kan een relatie hersteld worden maar het kost meer bloed, zweet en tranen. Als je het gevoel hebt er niet uit te komen samen, schroom dan niet om een je te oriënteren op relatietherapie. Emotional Focused Relatietherapie is het beste wat je jou en je partner kunt toewensen.

Wees responsief ten aanzien van je partner

Een goede relatie kan niet bestaan ​​zonder emotionele afstemming. Jullie hebben mogelijk de afgelopen periode een breuk ervaren in het contact; negatieve emoties gevoeld als jullie met elkaar spraken. Niet zelden leidt dat ertoe dat we eigenlijk niet meer open staan voor wat de ander vertelt of deelt. Je denkt dat je oren openstaan maar je hart is gesloten. En voor je het weet zit je in opeenvolgende reeks van negatieve interacties. Responsief zijn betekent dat je de intentie hebt om je hart in je oren te hebben; je bent responsief in plaats van reactief. De woorden van je partner zijn geen pijlen om mee terug te schieten. Het is een moment om vanuit aanwezigheid en sensitiviteit een lijntje te leggen naar verbinding. In EFT relatietherapie is het de therapeut die de pijlen opvangt (zodat het veilig wordt) en ervoor zorgt dat jullie geleidelijk aan responsief worden naar elkaar.

Maak onderscheid tussen actie en emotie

In een emotionele bui zeggen mensen vaak dingen waar ze later spijt van hebben. Als je relatie niet goed gaat, zullen de emoties waarschijnlijk vaker hoog oplopen. Om je relatie te kunnen behouden, is het daarom belangrijk om acties en emoties te scheiden. De manier om dit te doen is door nooit beslissingen te nemen wanneer je emotioneel bent. Als je merkt dat je emotioneel bent, kun je duidelijk aangeven dat je momenteel te emotioneel bent. En dat je het graag wilt uitpraten maar dat daarvoor nodig is om eerst de emoties te laten zakken (artikel over de window of control). Op zo’n moment raad ik je aan om je terug te trekken en daarover helder te communiceren (om te voorkomen dat de emoties van de ander ook oplopen). Wanneer je intense emoties zijn verdwenen, kun jullie samen de draad weer oppakken. Extra tip: roep in emoties ook niet dat het beter is om elkaar te gaan. Dat maakt het nog onveiliger.

Nog meer tips in het volgende artikel